Ξένη Δημοσίευση
Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ

Oι ελληνικές εταιρείες στη Γερμανία  

    O συνάδελφος Γιώργος Μεταξάς, Α.Μ. και οικοδόμος, με επιστολή του προς το Ε.Δ. αναφέρεται στις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία. O συνάδελφος αναφέρει και τις επωνυμίες των τριών – μόνο – εταιρειών που θεωρεί φερέγγυες, όμως το Ε.Δ. (για ευνόητους λόγους) δεν μπορεί να τις δημοσιεύσει. Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής: 
Αγαπητές κυρίες και κύριοι, 
Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 
    Από το 1981 εργάζομαι, αρχικά σαν οικοδόμος στον τομέα του σκελετού των κατασκευών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γερμανία. Από το 1996 για σοβαρούς λόγους υγείας, άρχισα να απασχολούμαι στον ίδιο τομέα αποκλειστικά σαν μηχανικός εργοταξίου σε ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία. 
    Με το γράμμα αυτό θέλω να αναφερθώ στην απαράδεκτη συμπεριφορά του συνόλου (με μία ή δύο ίσως εξαιρέσεις) αυτών ακριβώς των ελληνικών εταιρειών που απασχολούνται στη Γερμανία. 
    1. Oι εταιρείες αυτές είναι άγνωστες ή ανύπαρκτες στην Ελλάδα με την εξαίρεση τριών, προωθούνται από δύο γερμανικά γραφεία management, και είναι όλες, στην καλύτερη περίπτωση, ΕΠΕ ή προσωπικές εταιρείες με ταχυδρομικές διευθύνσεις και με έναν ή δύο ιδιοκτήτες. 
    2. Διαθέτουν κυριολεκτικά μηδενικά αρχικά κεφάλαια, πέρα από την αρχική εγγύηση των 50.000 γερμανικών μάρκων που καταθέτουν για να αναγνωριστούν σαν ΕΠΕ. 
    3. Oι υπεύθυνοι και μοναδικοί παράγοντες των εταιρειών ολοκληρωτική άγνοια της αγοράς και των τιμών της, της οργάνωσης της εργασίας, περιορισμένη γνώση της γερμανικής γλώσσας και πολλές φορές δεν είναι σε θέση να διαβάσουν ένα σχέδιο. 
    4. Πιστεύουν ότι με το «ελληνικό κόλπο» της αναπροσαρμογής μπορούν να αυξήσουν τις εξευτελιστικά χαμηλές αρχικές προσφορές τους. 
    5. Εφαρμόζουν εξοντωτικά ωράρια (56 ώρες την εβδομάδα ή και παραπάνω) καταπατώντας τόσο την ελληνική όσο και την γερμανική εθνική και κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. 
    6. Η συνολική ανικανότητα και ανεπάρκεια του συνόλου των ατομικών αυτών εταιρειών και η ισχυρογνωμοσύνη των ιδιοκτητών τους, που γνωρίζουν τα πάντα και δεν ακούνε καμία πρόταση ή καλοπροαίρετη συμβουλή, οδηγεί τις εταιρείες αυτές κάποια στιγμή στη χρεοκοπία. 
Oι συνέπειες για τους εργαζομένους είναι οι ακόλουθες: 
    1. Oι εργάτες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι μένουν συχνά απλήρωτοι. Εάν δηλωθεί κάποιος μισθός στο ΙΚΑ το ΚΥΤ ή τα αντίστοιχα γερμανικά ΑOΚ και ΤΚ είναι πολύ κατώτερος από τον πραγματικό. Δεν είναι σπάνια η περίπτωση που οικοδόμοι δηλώνονται σαν υπάλληλοι για να πληρωθούν ακόμη κατώτερες εισφορές ή μηχανικοί να μη δηλώνονται πουθενά και να πληρώνονται σαν ανασφάλιστοι ανειδίκευτοι εργάτες. Τα συμβόλαια εργασίας, όταν και εάν υπάρξουν, κατακρατούνται από τους εργοδότες. Τέλος είναι σχεδόν φυσιολογικό, πλέον, κάθε εργαζόμενος να υπολογίζει σε μια απώλεια του 20% μέχρι 25% το μισθού του και των ασφαλιστικών του εισφορών. Τα χρήματα που ξοδεύονται σε δικηγόρους είναι πολλά, και τουλάχιστον για την δικηγόρο που συστήνει το ελληνικό προξενείο του Βερολίνου υπάρχουν ήδη πολλά παράπονα εκ μέρους των εργαζομένων. 
    2. Αρκετές φορές οι εργαζόμενοι έχουν μείνει κυριολεκτικά στο δρόμο και δεν έτυχαν καν της συνδρομής της ελληνικών προξενικών αρχών, οι οποίες σχεδόν παντού στη Γερμανία δηλώνουν αναρμόδιες για θέματα που δεν άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου εξωτερικών! Oι Πομάκοι, οι Τούρκοι και οι Σλαβομακεδόνες, εφόσον έχουν τις σχετικές γνωριμίες, μεταφέρονται από το τουρκικό κράτος μέχρι την Ανδριανούπολη. Έτσι κι αλλιώς, πάντως οι περισσότεροι Θρακιώτες ταξιδεύουν μέσω Κωνσταντινούπολης γιατί έχει καλύτερη συγκοινωνιακή σύνδεση με τη Θράκη παρά η Θεσσαλονίκη. Αν τύχει, βέβαια, και κάποιος κατάγεται από την Πελοπόννησο ή τα Επτάνησα δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει. Καταλήγει να πλένει πιάτα σε εστιατόρια για να μαζέψει τα χρήματα της επιστροφής ή να απευθύνεται σε συγγενείς και φίλους στην Ελλάδα, για να του σταλούν τα εισιτήρια της επιστροφής. 
    3. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι οι Ελληνες, που έχουν γεννηθεί σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, καθώς και διάφοροι που ανήκουν σε μειονότητες που ζουν στην Ελλάδα, υποφέρουν τα πάνδεινα από τους εργοδότες τους. Πληρώνονται με ακόμη χαμηλότερους μισθούς, δουλεύουν συνήθως ανασφάλιστοι και χάνουν στο τέλος τα πιο πολλά λεφτά. Να μην απορήσουμε όταν αυτοί που κοροϊδευτικά και προσβλητικά αποκαλούνται «Μογγόλοι» από τους συμπατριώτες τους, όταν μιλάνε με ξένους δηλώνουν Makedon Orthodox από την Κατερίνη, Makedon Osmanli από το Δεδέαγατς, Ermeni από την Αρμενία, Turk από την Ξάνθη, Sqipeter από το Κορωπί! 
    4. Η επιπλέον ουσιαστική και μακροπρόθεσμη επίπτωση είναι ότι δεν μας εμπιστεύονται πλέον σαν τεχνικούς και τεχνίτες οι εταιρείες από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το ελληνικό διαβατήριο είναι συνώνυμο με την ασχετοσύνη, την τσαπατσουλιά, τον εξυπνακισμό, την απάτη. Με ενοχλεί να ακούω από Γερμανούς και άλλους συναδέλφους την ερώτηση αν κάποιος συνάδελφος κέρδισε το δίπλωμά του στο ΛOΤΤO, ή να εγκαλούμαι να συμβουλέψω τον εργοδότη μου να μην λέει σαχλαμάρες που δεν αρμόζουν σε σοβαρό και καταρτισμένο άνθρωπο. 
    6. Τέλος, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στις εταιρείες αυτές. Επειδή τελούν υπό διπλό καθεστώς – ελληνικό και γερμανικό – δημιουργούνται προβλήματα με τα ασφαλιστικά των εργαζόμενων εξαιτίας της άγνοιας των σχετικών νόμων από πλευράς της εργοδοσίας και τη συστηματική άρνηση των ελληνικών ασφαλιστικών οργανισμών να συνεργαστούν με τους ευρωπαϊκούς, και χάνονται ακόμα και οι ελάχιστες αυτές εισφορές που πληρώνονται. 
Μια βραχυπρόθεσμη πρόταση: 
   
Σε συνεννόηση με το αρχιτεκτονικό και τεχνικό επιμελητήριο της Γερμανίας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών να γίνει μια συμφωνία για τους όρους με τους οποίους μπορούν ελληνικές εταιρείες να απασχολούνται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που να είναι ανάλογες με αυτές ενός διπλώματος εργολάβου ιδιωτικών έργων. Δεν είναι σε θέση ένας άνθρωπος μόνος του να προσπαθεί να κατασκευάσει έργο αξίας μισού δισ! 
1. Κάποια τουλάχιστον από τα μόνιμα μέλη του Δ.Σ. των εταιρειών να κατέχουν δίπλωμα μηχανικού αντίστοιχο προς τη φύση και ανάλογο προς το μέγεθος του έργου. 
2. Να είναι μέλη του ΤΕΕ ή αντίστοιχου άλλου ευρωπαϊκού τεχνικού επιμελητηρίου. 
3. Να είναι μέλη της ΠΕΔΜΕΔΕ ή της ΠΕΣΕΔΕ. 
4. Oι εταιρείες να κατέχουν τουλάχιστον δίπλωμα εργολάβου δημοσίων έργων Ε’ τάξης και το ευρωπαϊκό σύστημα ποιοτικής διεύθυνσης DIN EN ISO 9000 κ.ε. 
5. Να προσκομίζουν το καταστατικό της εταιρείας μεταφρασμένο στα γερμανικά ή την αντίστοιχη ευρωπαϊκή γλώσσα. 
6. Πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωση του ΙΚΑ και του ΤΣΜΕΔΕ ότι δεν έχουν χρέη προς αυτά. 
7. Έδρα της εταιρείας στην Ελλάδα, για διάστημα μεγαλύτερο από δύο χρόνια, και στη Γερμανία, άλλη από τον τόπο κατοικίας του ιδιοκτήτη της εταιρείας και με κατάλογο του μόνιμου προσωπικού, του εξοπλισμού και των μηχανημάτων της εταιρείας.
8. Φάκελο των εκτελεσθέντων έργων με φωτοτυπία της ανάθεσης του έργου, γιατί στη Γερμανία όλες οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι έκτισαν το κτίριο της αστυνομίας στην Αθήνα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. 
9. Το ΤΕΕ και οι τράπεζες να μην δίνουν στον καθένα και με ευκολία εγγυητικές επιστολές χωρίς προηγούμενα να εξετάζουν τη βιωσιμότητα του έργου αλλά και της εταιρείας. 
    Να έχετε υπόψη σας: Υπάρχουν δυστυχώς ακόμα μερικοί τεχνικοί και τεχνίτες οικοδόμοι που δεν είναι τέτοιοι, που προσπαθούν να εγκατασταθούν στη Γερμανία και να απαλλαγούν από την ελληνική ρετσινιά της ασχετοσύνης και της τσαπατσουλιάς. Δεν σας ζητάμε δα και τίποτε. Ζητάμε να γίνετε τόσο Ευρωπαίοι στις συναλλαγές σας, όσο και οι υπόλοιποι Βαλκάνιοι. 
    Επιπλέον θέλω να δηλώσω ότι γνωρίζω ότι μια ανοικτή καταγγελία θα μπορούσε να έχει σαν συνέπεια την παραπομπή μου σε πειθαρχικό συμβούλιο και για το λόγο αυτό δεν σας στέλνω κατάλογο των παραπάνω εταιρειών με ονόματα ιδιοκτητών και μέγεθος και είδος των ατασθαλιών τους. 
Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία 
Γιώργος Μεταξάς, αρχιτέκτονας μηχανικός και οικοδόμος.


Τράπεζα Πληροφοριών ΤΕΕ
Σουρή 3, 105 - 57 Αθήνα
Τηλ: 32.85.500 Fax: 32.85.511
e-mail: webmaster@tee.gr